ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 09. 06.

 


                                                                    Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Kazah fegyverkereskedelem

Kazahsztán 2023 augusztusa végéig felfüggeszti a katonai felszerelések és fegyverek exportját. A kormány nem indokolta a lépést, és cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint az Egyesült Királyságon keresztül fegyvereket adnak el Ukrajnának. Kazahsztán Oroszország egyik legfontosabb szövetségese, viszonyuk azonban az utóbbi időszakban jelentősen megromlott, mivel a kazah vezetés szigorúan semleges álláspontot vett fel az ukrán háborúval kapcsolatban.

 

Minősített többségi szavazás az EU-ban?

Olaf Scholz német kancellár a prágai Károly Egyetemen elmondott beszédében felszólította az EU-t, hogy külpolitikai és adóügyi kérdésekben térjen át az egyhangúságon alapuló döntéshozatalról az minősített többségen alapulóra. Szerinte a lépés segíthet a blokknak elkerülni a szavazások során felmerülő patthelyzeteket.

 

Rekordot dönt az európai infláció

A kiugróan magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt az eurózóna fogyasztói árai augusztusban rekordot döntöttek, mivel 9,1 százalékkal emelkedtek az előző évi értékhez képest. A Goldman Sachs szerint az Egyesült Királyság inflációja jövőre meghaladhatja a 22,4 százalékot, ami közel áll az 1975. évi rekordhoz. A kontinenst sújtó gazdasági válság fő okaként a szakértők egyértelműen az orosz-ukrán konfliktust jelölték meg.

Orosz erőfitogtatás

Oroszország megkezdte a Vosztok 2022 elnevezésű hadgyakorlatát, amelyen a moszkvai sajtó szerint több mint 50 ezer katona vesz részt. Számos orosz szövetséges állam, köztük a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) és a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek a tagjai is megjelentek a gyakorlaton. Oroszország mellett többek között Mongólia, India, és a belső-ázsiai posztszovjet államok is együtt gyakorlatoznak. Nyugati szakértők szerint a Vosztok sokkal inkább tekinthető éleslövészettel egybekötött katonai parádénak, hiszen a nagy precizitással előre megírt gyakorlatok nem fejlesztik érdemben a katonák harctéri képességeit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon