ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 08. 10.

 


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Ukrán gabonaszállítmányok

Megérkezett az első ukrán gabonahajó 26 ezer tonna kukoricával a fedélzetén a libanoni Tripoli kikötőbe. Az ukrán kormány szerint az elkövetkező hetekben több tucat hajó fog gabonát szállítani a közel-keleti, észak-afrikai, illetve romániai kikötőkbe. Korábban kérdéses volt, hogy az orosz-ukrán konfliktus lehetővé teszi-e az ukrajnai kikötők biztonságos használatát, a részes feleknek azonban két héttel ezelőtt sikerült megegyezniük a gabonaszállítás újraindításáról.

 

Látogatás Tajvanon

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke múlt kedden villámlátogatást tett Tajvanon. A sziget feletti fennhatóság ügye az 1940-es évek óta komoly feszültséget kelt a múlt század első felében Kínát irányító, napjainkban kizárólag Tajvanon jelen lévő Kuomintang és a jelenleg hatalmon levő Kínai Kommunista Párt között. Bár Washington hivatalosan sosem ismerte el a sziget függetlenségét, a magas rangú politikus látogatása komoly indulatokat váltott ki Peking részéről, akik azóta lényegében folyamatos hadgyakorlatokat tartanak Tajvan körül.

Örmény-azeri párbaj

Örményország azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy megszegte a háromoldalú tűzszüneti megállapodást a vitatott Hegyi-Karabah régióban. Azerbajdzsán védelmi minisztériuma viszont azt közölte, hogy Örményország lőtt az azeri csapatokra, melyre válaszként Baku több magaslatot is elfoglalt a Karabah gerincén. Hegyi-Karabah teljes egészében Azerbajdzsán területén fekszik, lakossága azonban döntően örmény. A területen 2020-ban véres harcok dúltak, melyek kiújulását orosz békefenntartók lennének hivatottak megakadályozni.

Orosz gabona

Dmitrij Patrusev, Oroszország mezőgazdasági minisztere szerint a zord időjárás, az ellátási lánc problémái és a szankciók következtében nem tudják az év végéig tervezett 130 millió tonna gabonát betakarítani. Moszkva a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az ukrajnai fegyveres konfliktus következtében azonban már az év első harmadában jelezte, hogy csökkenteni fogja a gabonafélék exportját. Patrusev legfrissebb nyilatkozata szerint az agrárminisztérium felül fogja vizsgálni a jelenleg érvényes, összesen 50 millió tonna gabonáról szóló szerződéseket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon