ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 07. 05.

 

Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Újabb szankciók érik Oroszországot

A hétvégi németországi csúcstalálkozón a G7-országok bejelentették, hogy tilos lesz aranyat importálni Oroszországból, ami a világ egyik legnagyobb aranyexportőre. A tilalom az újonnan bányászott vagy feldolgozott orosz eredetű aranyra vonatkozik, és nem érinti a korábban megkötött szerződéseket. Eközben Oroszország nem fizetett ki 100 millió dollárt egy május 27-én esedékes kölcsönből, amelynek türelmi ideje két hete vasárnap lejárt. A Bloomberg szerint Moszkva megpróbálta kifizetni a tartozást, de a nyugati szankciók miatt nem tudta befejezni a tranzakciót – vagyis 1918 óta először nem teljesítette adósságát.

 

BRICS bővítés kérdése

Irán és Argentína jelentkezett a feltörekvő piacgazdaságok BRICS-csoportjába, amelybe Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika tartozik. Moszkva kijelentette, hogy támogatja a bővítés gondolatát, de úgy véli, hogy a csatlakozás folyamatát a jelenleginél szigorúbban kell szabályozni.

 

Törökország elállt a vétótól

Törökország visszavonta vétóját Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmével szemben, közvetlenül a szövetség madridi csúcstalálkozója előtt. A két északi ország feloldotta a Törökország elleni fegyverembargót, ígéretet tett arra, hogy nem támogatja a kurd fegyveres csoportokat, valamint megállapodott abban, hogy szorosabb terrorellenes együttműködést fog létesíteni Ankarával.

 

Kínai elnök Hongkongban

Hszi Csin-ping kínai elnök múlt csütörtökön Hongkongba érkezett, ez az első útja Kínán kívül a COVID-19 világjárvány kezdete óta. A látogatása egybe esik a város kínai uralom alá történő visszatérésének 25. évfordulójával. Útja során találkozott Peking-párti politikusok és iparmágnások egy csoportjával, valamint részt vett a város új polgármesterének beiktatásán is.


Infláció Európában

Az Eurostat legfrissebb becslése szerint júniusban 8,6 százalékot ért el az éves infláció az eurózónában. A legnagyobb mértékben az energiaárak járultak hozzá a jelenséghez, amelyek 41,9 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, ezt követték a feldolgozatlan élelmiszerek árai, amelyek 11,1 százalékkal emelkedtek. A legmagasabb, 19-22 százalék közötti infláció a Baltikumban volt tapasztalható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon