ZOOM - Heti Összefoglaló - 2022.05.24.

 

Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Járványhelyzet Észak-Koreában

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte a hadsereg mozgósítását a koronavírus-járvány megfékezésére, néhány nappal azután, hogy az ország bejelentette első az első igazolt megbetegedést. A hétvégi rendkívüli kormányülésen Kim bírálta az állami tisztviselőket, amiért „nem ismerték fel megfelelően a jelenlegi válságot”. A bejelentett esetek száma az országban elérte az 1,2 milliót. A helyzetet tovább súlyosbítja az, hogy az ország komoly élelmezési gondokkal is küzd.

 

Visszatérés Szomáliába

Joe Biden amerikai elnök hozzávetőleg 500 különleges műveleti tanácsadót tervez Szomáliába telepíteni, akik feladata a helyi erők felkészítése az al-Shabab fegyveresei elleni harcra. A szuperhatalom egységei még 2021-ben kerültek kivonásra a kelet- afrikai országból.

 

Olasz földgáz

Az olasz energiaóriás Eni szerdán bejelentette, hogy két számla nyitását kezdeményezte az orosz Gazprombanknál a földgázvásárlások kifizetésére, az egyiket euróban, a másikat pedig rubelben. A bejelentés előtt az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a rubelben történő fizetés vagy orosz számla nyitása eljárást válthat ki az uniós jog megsértése miatt.

 

Kínai 5G hálózatok

A kanadai kormány bejelentette, hogy biztonsági kockázatok miatt kitiltják a kínai Huaweit és a ZTE-t az ország 5G hálózatából. Azoknak a cégeknek, amelyek már telepítettek 5G berendezést ezektől a cégektől, 2024. június 28-ig el kell távolítaniuk azokat. 2027 végéig továbbá minden 4G berendezést le kell szerelni az ország területén. A kínai külügyminisztérium elítélte a lépést.

 

Találkozó Washingtonban

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban látta vendégül Finnország és Svédország vezetőit, hogy megvitassák a két állam NATO tagsági kérelmét. Finnország miniszterelnöke egy olasz lapnak adott interjúban azt mondta, hogy a NATO-bázisok felállítása és atomfegyverek Finnországba történő telepítése nem került szóba a tagsági tárgyalásokon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon