ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.05.02.


 Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Tőkekivonás Kínából

A washingtoni székhelyű Institute of International Finance (IFF) legfrissebb adatai szerint március hónapban rekord mennyiségű, 17,5 milliárd dollár értékű tőke került kivonásra a kínai piacról. Az elemző intézet szerint a befektetők távozásának legfőbb oka Kína Moszkvának nyújtott támogatása.

 

Feszült helyzet Moldáviában

A Moldáviától orosz támogatással függetlenedni kívánó szakadár területek vezetése több robbanásról számolt be április utolsó hetében. Az ukrajnai helyzet fényében félő lehet az, hogy a konfliktus átterjed az államra.

 

Elzárt orosz gázcsapok

Az orosz Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország, és Bulgária irányába. A vállalat szóvivője szerint a két ország nem vállalta, hogy orosz rubelben fizessenek az energiahordozókért. Bár több más európai állam (többek között Németország) is jelezte, hogy az egy oldalú szerződésmódosítás feltételeinek nem fognak eleget tenni, más útvonalakon a gázszállítás zavartalannak tűnik.

 

Tárgyalások a Közel-Keleten

Recep Tayyip Erdogan török elnök kétnapos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába, a Perzsa-öböl országaival való szorosabb kapcsolatok kialakítása érdekében. Szerdán kereskedelmi és befektetési lehetőségekről tárgyalt a török és a szaúdi pénzügyminiszter.

 

Iráni olaj

Irán átlagos napi olajexportja 30%-kal emelkedett 2022 első negyedévében, napi 668 ezer hordóról 870 ezer hordóra. Teherán legnagyobb vásárlója Kína, aki márciusban 14%-kal csökkentette az Oroszországból importált olaj mennyiségét.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon