ZOOM - Heti Összefoglaló - 2022.05.30.

 


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Biden és a Távol-Kelet

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Tokióban bejelentette, hogy Washington kezdeményezi egy 13 tagú kereskedelmi szövetség létrehozását, amelynek célja Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozása. Amerikai tisztviselők szerint a tagállamok együttesen a világ GDP-jének 40 százalékát adják majd. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e fegyverrel megvédeni Tajvant egy kínai támadás esetén, Biden így válaszolt: „Igen, emellett már elköteleztük magunkat.”

 

Kína és az ENSZ

17 év után először járt Kínában ENSZ diplomata: Wang Yi kínai külügyminiszter hétfőn Kantonban találkozott az ENSZ emberi jogi főbiztosával. A biztos Xinjiangba is ellátogat, ahol a vádak szerint Peking több százezer ujgur nemzetiségű lakost kényszerített átnevelő táborokba.

 

Észak-koreai rakétateszt

Észak-Korea szerdán három, vélhetően nagy hatósugarú rakétát lőtt ki az után, hogy Joe Biden amerikai elnök befejezte az ázsiai körútját. Válaszul az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tartott, ahol szintén bevetésre kerültek ballisztikus rakéták.

 

Orosz olaj Indiának

Az indiai kormány egyik magas rangú tisztviselője szerdán azt nyilatkozta újságíróknak, hogy India továbbra is olcsó kőolajat vásárol Oroszországtól. A tisztviselő szerint országaik egy olyan mechanizmuson dolgoznak, ami az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók ellenére megkönnyíti a valuták közötti tranzakciókat. Az Egyesült Államok terrorizmus finanszírozással foglalkozó miniszterhelyettese csütörtökön több indiai tisztviselővel találkozott, hogy megvitassák a kérdést. Eközben a Reuters jelentése szerint egy indiai cégekből álló konzorcium tárgyal a Shell 27,5 százalékos részesedésének megvásárlásáról az orosz Szahalin-2 projektben.

 

Történelmi termelékenység?

Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint az ország gabonatermése idén jelentősen meghaladhatja a tavalyit. Oroszország arra számít, hogy 2022-ben 130 millió tonna gabonát, ebből 87 millió tonna búzát termel, szemben a 2021-es 120,7 millió tonnával. Ha sikerülne, akkor ez lenne az orosz történelem legnagyobb volumenű éves terméshozama.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon