ZOOM - Heti Összefoglaló - 2022.05.18.

 Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Kína és Ausztrália

A két ország között tárgyalások zajlottak a hétvégén az egyre növekvő politikai feszültség mérsékelésére. Ausztrália aggodalmát fejezte ki Kína és a Salamon-szigetek közelmúltbeli biztonsági egyezménye miatt, mivel sérti a szuverenitásukat. Peking azonban hangsúlyozta, hogy a paktum nem a Salamon-szigetek kínai érdekszférába való bevonzására tett kísérlet, mindössze mélyíteni kívánják a csendes óceáni államokkal fennálló diplomáciai kapcsolataikat.

 

Választások a Fülöp-szigeteken

Várhatóan Ferdinand Marcos Jr., a néhai Fülöp-szigeteki diktátor fia fogja átvenni a Fülöp-szigetek vezetését a sokat kritizált Rodrigo Dutertétől. Elnökként várhatóan támogatni fogja a Kínával való kapcsolatok erősítését, különösen az infrastrukturális projektek terén. Kína számára a délkelet-ázsiában megvalósított beruházások kiemelt fontossággal bírnak, mivel a nagyhatalom ily módon igyekszik csökkenteni a csendes-óceáni kereskedelmi útvonalaktól való elzárhatóságát.

 

Észak-Írország a Brexit után

Joe Biden amerikai elnök felszólította Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy ne semmisítse meg a Brexit utáni megállapodást az Észak-Írországgal kötött kereskedelemről. Sajtóértesülések szerint Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere olyan jogszabályokat készít elő, amelyek egyoldalúan lehetővé teszik a brit vállalkozások számára, hogy figyelmen kívül hagyják az uniós szabályokat, de facto felülírva az úgynevezett Észak-Írországi Jegyzőkönyvet, mely Írország, és Észak-Írország kereskedelmét, és határvédelmét szabályozza. Németország kancellárja és Írország miniszterelnöke hasonló figyelmeztetéseket adott Johnsonnak.

 

Kazah olaj

A kazah elnök egy hazai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa elkezdte diverzifikálni az olajexport útvonalait az európai és kínai piacokra, abban a reményben, hogy ily módon megkerülhetik Oroszországot. Kazahsztán ennek érdekében a török vezetékeket fogja használni, növeli a csővezetékek kapacitását, és modernizálja a Kaszpi-tenger partján található Aktau és Kuryk kikötőket.

 

Szíriai szankciók

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma feloldotta a szankciókat Észak-Szíria olyan részei ellen, amelyek az Asszad-kormány ellenőrzésén kívül esnek. A lépés lehetővé teszi, hogy a kurd ellenőrzés alatt lévő területek külföldi befektetéseket kapjanak többek között a mezőgazdaságban, az építőiparban, a pénzügyekben és a távközlésben. A török külügyminiszter bírálta a lépést, mondván, hogy az legitimálja az Ankara által terroristáknak tartott szíriai kurd fegyvereseket. Felszólította továbbá az Egyesült Államokat, hogy lazítsa meg az Ildib térségét érintő szankciókat is. Ildib környékét jelenleg az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilván tartott Hayat Tahrir al-Sham tartja irányítása alatt, akik jó kapcsolatot ápolnak a török kormánnyal.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon