ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.04.11.


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo


Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Kereskedelmi egyezmény India és Ausztrália között

Az április másodika és harmadika között tartott tárgyalások során született egyezmény értelmében az indiai termékek 95%-a vámmentesen juthat el az ausztrál piacra. Cserébe az Ausztráliában előállított élelmiszerek és egyes bányászati termékek, mint például a szén és egyes ritka földfémek szintén vámmentesen juthatnak el a szubkontinens piacaira. Canberra ezzel a lépéssel csökkenteni kívánja gazdasági függését Kínától.

 

Európai fegyverbeszerzések

Az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta nyolc darab F-16-os vadászgép, valamint a hozzájuk tartozó felszerelés eladását a bolgár légierőnek. Szófia a jelenleg használatban lévő, szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépeket cseréli le  nyugati eszközökkel. Az 1,67 milliárd dollár értékű beszerzést az előzetes elvárások szerint 2027 és 2028 között fogják lebonyolítani. Ezzel egy időben Lengyelország bejelentette, hogy az elkövetkező években 250 M1A2 Abrams harckocsit kíván vásárolni a szuperhatalomtól. Az első 28 jármű az év végéig érkezik meg a lengyel csapatokhoz. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az Abrams harckocsi A2-es modellje a világ egyik legfejlettebb ilyen harci eszköze.

 

Segítség Egyiptomnak

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak arról, hogy 100 millió euró értékben nyújtanak támogatást az afrikai országnak. Kairó búzaimportjának több mint 80%-a, étolaj-exportjának pedig 99%-a Ukrajnából és Oroszországból érkezik, emiatt félő, hogy az állam nem lesz képes ellátni a gyorsan növekedő népességet. További problémákat okoz az ország instabil politikai helyzete: a 2014-ben puccsal hatalomra jutó Abd el-Fattáh el-Szíszi elnök az éhségtől rettegő népnek azt tanácsolta, hogy „imádkozzanak Allah-hoz” és „fogyókúrázzanak”. A szakértők véleménye szerint amennyiben Egyiptom nem tudja megoldani az élelmezési problémát, úgy félő, hogy ismételt zavargásokra, éhínségre, valamint egy újabb menekülthullámra kell számítani.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon