DON'T LOOK UP - "KÖNNYEBB ELKÉPZELNI A VILÁGVÉGÉT, MINT A KAPITALIZMUS VÉGÉT."

A fenti idézetet egyaránt társítják Fredric Jamesonhoz és Slavoj Zizekhez. Az interneten kívül Mark Fisher meghatározó könyvében, a Kapitalista Realizmusban találkoztam ezzel az idézettel, és a Don't Look Up megnézése után egyből ez jutott eszembe. Hogy miért? A film alapvetően oda bök szélsőséges piaci gondolkodásnak (a Don't Look Up egyik írója Bernie Sanders egykori tanácsadója és a rendszerkritikus Jacobin magazin szerkesztője, David Sirota), de nem ezt állítja középpontjába. Amiért mégis eszembe jutott, az az, hogy az emberiségre leselkedő veszélyként megjelenő üstökös lényegtelen.

Az üstökös felcserélhető sok mindennel. Elsősorban a globális felmelegedéssel vagy a coviddal. Sokáig csak az űrben száguldó valami, amit nem látsz, így még kétségbe is vonhatod annak létezését. De mire észreveszed késő.

A probléma továbbra is a rendszerben van, a filmben amint megérzik, hogy az üstökösből pénzt lehet csinálni, nem is kérdéses, hogy akár a Föld létezését is érdemes kockára tenni. Jelenleg ugyanez folyik a globális felmelegedéssel. Ahelyett, hogy valódi rendszerszintű válaszokat adnánk a problémákra, inkább dealelünk a felmelegedéssel. Egy kis zöldre festés itt-ott, betiltjuk a műanyag szívószálakat és hozunk némi látszat intézkedést. Olyan intézkedéseket, ami ezt a piaci logikát egy pillanatig sem feszegeti, helyette zöld fogyasztókká varázsol minket. A probléma az, hogy ez nem elég. De hát kit érdekel, amíg kicsit jobban megszedhetjük magunkat? A szupergazdagok majd távoznak űrhajón az olajlobbival.

Amúgy olvassatok Fishert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon