Oltásokból konvertált szavazatok – Hogyan befolyásolja a kormány az oltakozást? - 2021.05.03.

Kép forrása: https://images.unsplash.com/photo-1605289982774-9a6fef564df8?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=764&q=80

Lassan eléri a 4,5 millió beoltottat Magyarország, vagyis mindenki megkapja az első oltását, aki kéri. A járvány egy jelentős fejezete zárulhat le májusban, ami az elszámolási időszakot hozza óhatatlanul magával. Éppen ezért a kormányzatnak figyelnie kell arra, hogy hogyan fogja megnyerni a védekezést, immáron politikai vetületében is. Ehhez pedig elsődleges fegyvere a Sinopharm lesz – már ha meg lehet nyerni ezt a csatát.

A kormányzatnak mint a legfontosabb politikai cselekvőnek – főleg Magyarországon –, két fontos feladata van: kezelni a felmerülő közpolitikai problémákat, és mindezt úgy, hogy abból szavazatokat szerezzen a következő választások megnyerésére, hisz erre való a politika és erre valók a pártok. És akármilyen morbidnak hangzik is elsőre, de a koronavírus ugyancsak egy közpolitikai probléma, amire a kormánynak megoldást kell találnia – mindezt úgy, hogy lehetőleg ne veszítsen támogatókat. A vakcinák körüli mizéria pedig éppen ezt szándékozik alátámasztani.

Amikor a kormányzat bejelentette, hogy orosz, majd kínai vakcinákat is fogunk venni a lassú nyugati elosztás kiküszöbölésére, sokan voltak szkeptikusak a vakcinák hatékonysága kapcsán. Az ellenzék meg is jegyezte, hogy a Sinopharmnak még nem fejezték be a tesztelés harmadik fázisát, így fogalmunk sincs, mekkora hatékonysággal számolhatunk. Orbán 19-re húzott lapot: be akarta bizonyítani, hogy a brüsszeli beszerzés gyengeségeit ki tudja javítani és gyorsabban tudja lezárni a járványt, mint bárki más az Unióban.

A terv kockázatos volt, viszont Fortuna Orbánnal volt, és a vakcinák a jelenlegi tudásunk szerint működnek: az orosz Szputnyik V-t valószínűleg engedélyezi az EMA, míg a Shinopharm a WHO tesztjén fog hamarosan átmenni, miközben már több millió embert oltottak be vele nagyobb gondok nélkül. Azaz majdnem: volt itt magát elszóló kínai járványügyi vezető és „véleményrovatba” szorult tanulmány is.

Mindezek ellenére a kínai vakcinával való oltás esete az orbáni narratíva mintapéldánya lett: az erős, saját megérzéseit követő, mindig pragmatikus miniszterelnök, aki önmaga eldönti, hogy melyik irány a legjobb az országnak, és szembemegy akár a bürokratikus és lassú Unióval is. Mindezt azért, hogy végül ő kerülhessen ki győztesen, miközben az ellenzék a magyarok kárát akarva elutasítja ezt az orbáni utat. Azzal, hogy ezek a vakcinák segítik a magyar járványkezelést, minden ampulla után el tudja mondani – jogosan –, hogy az ő vezetése mentett emberéleteket. És minél több ilyen eset van, annál hangosabban lehet elmondani.

Az oltásokra várakozók sora fogytával, amikor belátható időn belül mindenkinek lesz vakcinája, a kormánynak figyelnie kell rá, hogy a következő versenyen is jó állapotban tudjon elindulni. Éppen ezért minél több embert kell meggyőznie, hogy oltasson és lehetőleg Sinopharmmal. A kínaiak amúgy sem állnak rosszul ezen a téren, de hatalmas fegyvertény lenne, ha elmondhatná Orbán, hogy az előítéletek, a baloldal és Brüsszel ellenére az ő géniusza az, aminek a segítségével a legtöbb embert beoltották.

Az elmúlt héten láthatjuk, hogy már bárki hozzáférhet oltáshoz, aki szeretne – de leginkább csak a távol keletihez. Mivel a héten kinyitnak azok a helyek, ahol védettséget igazoló kártyával lehet majd csak menni, a fiatalokon – akiknek az átoltottsága jelenleg a legalacsonyabb – egyre nagyobb a nyomás, hogy újra élhessék az életüket, akár úgy is, hogy a számukra esetlegesen nem preferált oltóanyagot elfogadják.

És a vakcina-választás előtt lévőkre a nyomás mindenhonnan jön: a háziorvos ezt ajánlja nekik – egyes hírek szerint ezért plusz pénzt is kapnak –, az SMS szolgáltatásban ezt propagálják számukra, egyre közelebb van az áhított nyájimmunitás, ami után már visszakapjuk a korábbi életünket, de csak abban az esetben, ha elfogadják az oltást. miközben erősen hiányos statisztikák is megjelennek a vakcinák hatásosságáról, amivel a kancellárminiszter szavait akarják igazolni, miszerint a kínai vakcina a nyugatiaknál is jobb.

Mindezekkel együtt sem szabad szem elől téveszteni, hogy bár a stílussal, retorikával és taktikai fogásokkal lehet vitatkozni, a cél mindenképpen helyes: egy kormánynak feladata ebben az időben, hogy buzdítsa az embereket az oltakozásra, hogy minél gyorsabb újra tudjon nyitni az ország. Egy ország kormányzatának fontos közcélú tájékoztatási és – a szó neutrális értelmében – manipulációs, gondolkodásorientáló feladatai is vannak, még ha ennek mértékéről és irányáról lehet is vitatkozni általánosságban. Ebből a szempontból a kínai vakcina propagálása, és kiemelése logikus döntés, hisz annak kell a legtöbb támogatás. Nem is véletlen, hogy Orbán Viktor is Sinopharmot kapott a baljába.

Az azonban nem csak megkérdőjelezhető, de egyenesen az oltakozási logikával megy szembe, hogy jelen esetben ilyen mértékben tolják meg a Sinopharm szekerét. Azzal, hogy nem lehet más vakcinával szabadon oltakozni (az Astra egyébként a másik legelutasítottabb oltás az egyébként csak média által felfújt vérrögképződési hírek miatt), pont azokat tántorítja el az oltástól, akik esetleg mennének, de egyes vakcinákat visszautasítanak a kritikák miatt.

Minderre pedig csak hab a pénteki „egynapos szuperakció”, a Pfizer osztása. A kormányzat látta, hogy nehezen lenne meg az előre tervezett 4 millió, így a népet ráengedte kvázi a legjobban preferált oltóanyagra. Ez kígyózó sorokat és újabb „hackertámadást” eredményezett hazánk ellen, viszont jól rávilágít, hogy a kormány igenis tudja, melyik oltás kell jobban az embereknek – csak éppen az nem lenne számára politikailag kifizetődő, szóval nem ad.

Persze az idény vége még messze van, hisz a választásokig egy év van hátra, de a pandémia kimenetele sem biztos még. A harmadik hullám során a halálozási adatok az egekbe szöktek, aminek egyik oka a kései zárás volt, azonban sem ezt, sem a már 27 000 főt meghaladó halálozási számot nem tudta az ellenzék a maga javára fordítani. Ez ugyan már magában nagy szó, mert Európában kevés kormánypárt tudta megtartani a járvány előtti támogatottságát, de nem dőlhet hátra Orbán: a az egész járványkezelésről megoszlanak a vélemények, így a végjátéka a védekezésnek döntő jelentőségű lesz.

Az ellenzék szempontjából látszik, hogy a védekezi és nyitási problémák kihangsúlyozása nem hozott plusz szavazókat: a statisztikai háborúban már mindenki csak azokat a számokat hiszi el, amelyeket a saját tábora rak elé. A fő probléma ott van, hogy nem tudták a kormányzóképesség ethoszát ledönteni: egy járványhelyzet megfelelő idő lett volna arra, hogy meggyőzzék az embereket, hogy Orbán Viktor nem tud kormányozni, ellenben az elmúlt 11 év retorikájával. Emiatt a járványt X-re tudják maximum kihozni, ami egy fontos fegyvertényező elvesztése, azonban a háborúban így is jól állnak.

Az előválasztás sikeres tematizálásával beérte az ellenzék a kormánypártot, és innentől potenciális veszély lesz 2022-ig a Fideszre. A táborok jelenleg rendeződtek, és érdekes helyzet állt elő: nem Orbánnál van a lépéselőny. A védekezésbe innentől legfeljebb bukni tud már a kormánypárt, a megosztottság miatt nyerni fog már vele. Az előválasztás viszont el fogja a következő fél évben halmozni a médiát és az ellenzéken múlik, hogy ebből egy diadalmenetes „a legjobb jelöltek kiválasztása” eseményt csinál, vagy egy acsarkodó sárdobálást. A Fidesz csak a partvonalról tud dobálózni, amire kevés példa volt az elmúlt évtizedben.

Persze a víruskérdés még visszajöhet ősszel, ami újraírhatja az eddigi frontvonalakat ebben a kérdésben. Addig viszont még sok oltás volt lefolyni a fecskendőkbe…

Nagy Zsolt

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon