Kultúrkedd - the social dilemma

Kép forrása: https://www.bollywoodcrazies.com/wp-content/uploads/2020/09/image_search_1599833668289.jpg

Új, állandó rovatunk következő bejegyzését olvashatjátok.

Ezentúl kedvcsináló gyanánt minden héten kedden bemutatunk nektek egy könyvet/filmet/sorozatot, ami kapcsolódik a politika világához és egyben hozzánk is.

Ezen a héten Zsolt Horváth Zsolttól olvashattok egy kedvcsináló-értékelést a The Social Dilemmáról.

Az idén Netflixen megjelent The Social Dilemma című film a közösségi média használat káros egyéni és társadalmi hatásait hivatott bemutatni. A film azoknak, akik régebb óta érdeklődnek a téma iránt, nem sok újat tud mutatni, azonban akik eddig nem foglalkoztak vele, olyan emberek segítségével érthetik meg a közösségi média káros hatásait, akik nagy techvállalatoknál dolgoztak és munkájukkal hozzájárultak a cégek növekedéséhez. 

A dokumentumfilm bemutatja, hogyan válunk social média függővé, hogyan kaparunk elismerésért likeok formájában (és mennyire szét tud csapni egy darab negatív komment), hogyan szolgálunk erőforrásként adatainkkal profitért, és hogyan képes radikalizálni minket az internet. A színészekkel bemutatott profithajhász algoritmusok működése külön kiemelendő, ugyanis közelebb hozza a nézőhöz és jobban megérteti velük annak mechanizmusát. A dokumentumfilm nem véletlen vált ennyire népszerűvé, ugyanis könnyed és érthető formában magyarázza el a közösségi médiával kapcsolatos fentebb említett problémákat, és még Shoshana Zuboff is megszólal, aki a 2019-ben megjelent meghatározó The Age of Surveillance Capitalism című könyv szerzője és social média kritikus.

Azonban nem lehet szentírásnak venni a filmet. Amikor a közösségi média világán túl merészkedik, felületessé válik. Egy részében olyan bejátszások jelennek meg, ahol hírbemondók beszámolnak a szélsőjobb és a szélsőbal felemelkedéséről Olaszországban és Spanyolországban (itt valamiért a szociáldemokrata balközép miniszterelnököt, Pedro Sanchezt mutatják érthetetlen okokból). Azt sugallani, hogy Matteo Salvini vagy a Podemos felemelkedése a dezinformáció vagy a fake news terméke iszonyat veszélyes, ugyanis a 2008 óta fennálló gazdasági-szociális válságot figyelmen kívül hagyva von le következtetéseket A szélsőjobb és a szélsőbal a 2008 előtt kialakult neoliberális status quo ellen lázad, előbbi xenofóbiát, rasszizmust és jóléti sovinizmust használva, utóbbi pedig annak átfogó rendszerkritikáját adja. A The Social Dilemma készítői bele esnek abba a hibába, hogy egész egyszerűen teljesen figyelmen kívül hagyják ezt a válságot, az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket, és mindent visszakövetkeztetnek a közösségi médiára.

Úgy gondolom, hogy az összes hibájával együtt a The Social Media egy nagyon hasznos film. Sokan nem foglalkoznak ezzel a témával, vagy nem értik, hogy mi a probléma azzal, ahogy a közösségi média és a nagy techcégek működnek napjainkban, a film pedig érthetően mutatja be és magyarázza el ezt a nézőknek. A film legnagyobb problémája, hogy túl nagyot akar mondani a közösségi média világán túl zajló eseményekről, ahelyett, hogy meghagyták volna a terepet Shoshana Zuboffnak.

Bailey Richardsonnak, az Instagram egykori alkalmazottjának igaza van: az internet régebben egy furcsa és kreatív hely volt, mára pedig egy hatalmas plázának érződik. Jó lenne, ha képesek lennénk újra visszaállítani azt furcsa és kreatív világot, de tudomásul kell vennünk, hogy elüzletiesedett, és úgy tűnik, ez a folyamat visszafordíthatatlan.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon