Kultúrkedd - Persepolis

Új rovatunk indul Kultúrkedd néven. Célunk rávilágítani a politika és a kultúra kapcsolatára, miközben tartalmas szórakozást is ajánlunk. Minden kedden készülünk egy rövid összefoglalóval valamilyen mű kapcsán, így találkozhattok könyvekkel, filmekkel, zenékkel, sorozatokkal és egyéb más kultúrcikkek.

Ezúttal a Persepolis című filmhez írt kedvcsinálót Lovász Dorottya.

Az iráni születésű, később az elnyomás elől Franciaországba emigráló Marjane Satrapi életrajzi ihletésű képregényéből készült animációs film, a már korábban itt is bemutatott Raving Iran című dokumentumfilm kapcsán tárgyalt Iráni élet mindennapjait járja körbe. A film központi kérdése a nőiség és a vallás, vallásos társadalom viszonyával foglalkozik. Mindemellett persze nem csupán a személyes, hanem politikai érvényű szabadság és a szűk keretek közé szorított társadalmi élet viszonyairól is kíván mondani valamit a szerző. Az iráni politikai életet érdekesen lefestő alkotás a 20. századi Iráni történelembe is elkalauzolja a nézőt, aki megismerheti, hogy a korábban liberálisabb, amerikaibarát ország a nyolcvanas években az iszlám forradalom hatására hogyan fordult át egy olyan államberendezkedéssé, ahol a társadalmat a korábbinál erősebb béklyók kötik és a politika és a vallás kapcsolata egyre szorosabbá vált az évek alatt.

Ma Iránban a nők a vallási előírásoknak megfelelően hidzsábot viselnek, és további szigorú előírások vonatkoznak a viselkedésükre is. A politikai helyzet e tekintetben kevésbé enyhül Iránban, így egy nőnek akár abból is problémája adódhat, ha biciklire ül. A sportmérkőzéseken is csak 2019 óta vehetnek részt nők, mint nézők és a nők elleni erőszak az intézményhálózat és a vallás férfiközpontúsága miatt nem segíti a nők emancipációját. Satrapi ezt a ma is élő dilemmát akarja megmutatni a nézőnek, hogy milyen nehéz kilépni az otthon melegét jelentő elnyomásból, ki az ismeretlen és eltérő kultúrájú szabad világba.

Kép forrása: http://www.reviewgraveyard.com/00_interviews/08-08-18_marjane-satrapi.htm

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon