Kultúrkedd - Crusader Kings III.

Kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a3/Crusader_Kings_III.jpg

Kultúrkedd néven ismert rovatunkkal célunk rávilágítani a politika és a kultúra kapcsolatára, miközben tartalmas szórakozást is ajánlunk. Minden kedden készülünk egy rövid összefoglalóval valamilyen mű kapcsán, így találkozhattok könyvekkel, filmekkel, zenékkel, sorozatokkal és egyéb más kultúrcikkekkel. Ezen a héten Milbacher Dániel készült nektek egy elemzéssel. 

Számítógépes játékról talán még egyáltalán nem írtunk, pedig egyre inkább kezdenek a kultúránk szerves részévé válni. A kikapcsolódáson kívül mára már rengeteget tanulhatunk, művelődhetünk belőlük, hiszen régi korokba, számunkra elképzelhetetlen szituációkba kalauzolnak el minket, vagy éppen olyan napjainkban is releváns dilemmák elé állítanak, amelyeken különben talán sosem gondolkodnánk el. 

A mai alkalommal a Crusader Kings III nevet viselő történelmi témájú stratégiai játékról lesz szó, amely a sötét középkor kegyetlen világába enged betekintést. Különlegessége az, hogy itt dinasztiák irányítása a feladatunk, és azon kell dolgoznunk, hogy az egyáltalán fennmaradjon, vagy éppen a semmiből emelkedjen fel.  

A játék realisztikus alapszituációkból indul ki, a fellelhető karakterek nagyrésze a valóságban is létezett, de ennek értelemszerűen vannak történettudományi korlátai, a helyszínek, kultúrák, vallások és eszmék pedig adottak. Játszhatunk egyszerű grófokként a felemelkedésért, vagy akár a császárokként, küzdve a bukás ellen, vagy birodalmunk növeléséért. Amikor kezdő karakterünk meghal, a játék nem ér véget, hanem annak elsőszámú örökösével folytatódik. 

És a java csak most jön! A Crusader Kings-ben mindenre figyelnünk kell, a vazallusaink területgyarapodásától, az udvari pletykákon és intrikákon át, egészen a hozzánk közel eső nagyhatalmak hadmozdulataiig. Fontos, hogy minden lépésünknek jelentősége van, és játékbeli jellemünk is korlátok közé szorít minket, nem lehetünk egyszerre kiváló stratégák, fondorlatos cselszövők és kiváló szeretők, hiszen ez csak keveseknek adatott meg a történelemben is.

Ha valaki tehát szeretne egy vérbeli politikus lenni, és megtapasztalni a sötétközépkor cseppet sem barátságos világát, annak szeretettel ajánlom ezt a játékot. Ha valaki kikapcsolódásként szeretné a Ragnar fiakkal leigázni a korabeli Angliát, akkor erre minden lehetősége megvan. Ha pedig valaki szeretné jobban megérteni, hogy a Magyar Királyságban mi is történt István király és Imre herceg halála után, vagy csak meg akarja ismerni, hogy nagyjából hogyan működött egy korabeli állam, akkor itt mind-mind megteheti. 

Jó szívvel tudom ajánlani tehát a Crusader Kings III-at kikapcsolódáshoz, interaktív tanuláshoz, oktatáshoz, vagy egyszerűen csak ahhoz, hogy valaki egy kicsit, teljes biztonságban, vérbeli uralkodónak, harcosnak, vagy politikusnak érezhesse magát a középkor e viharos időszakában. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon