ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.11.04.

 


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Nemzeti Kongresszus Kínában

A Kínai Kommunista Párt múlt vasárnap befejezte 20. nemzeti kongresszusát, ahol a zárónapon Hszi Csin-ping harmadjára nyerte el az öt évre szóló államfői megbízatását. A kongresszus végéhez közeledve a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta a harmadik negyedéves gazdasági adatokat, ami alapján Kína GDP-je 3,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző évi értékhez képest.

 

Atomkísérletek Észak-Koreában…

Észak-Korea az amerikai külügyminisztérium szerint valószínűleg folytatja hetedik nukleáris kísérletének előkészületeit. Dél-Korea külügyminiszter-helyettese és az amerikai külügyminiszter-helyettes múlt keddi tokiói találkozóján megállapodott abban, hogy megerősítik a két állam között fennálló biztonsági együttműködést. „Az Egyesült Államok minden szükséges eszközt be fog vetni azért, hogy megvédje szövetségeseit” – mondta Sherman.

 

… és Oroszországban

Az amerikai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint Oroszország értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy hamarosan megkezdik az orosz nukleáris erők tervezett éves gyakorlatát. Az utolsó „Grom-Mennydörgés” gyakorlatot nem sokkal az ukrán-orosz konfliktus kezdete előtt tartották, február 19-én.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon