ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.10.01.

 



Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Az Egyesült Államok és Azerbajdzsán

Nancy Pelosi amerikai házelnök jereváni látogatása során ismertette az örmény-azeri konfliktussal kapcsolatos amerikai álláspontot, mi szerint Azerbajdzsán törvénytelen és halálos műveleteket hajtottak végre örmény felségterületen. Pelosi néhány nappal azt követően látogatott Örményországba, hogy újra kirobbantak a harcok az örmények és a szomszédos azeriek között. Antony Blinken külügyminiszter vasárnap egyeztetett Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel, felszólítva a múlt héten aláírt tűzszünet betartására. Az Egyesült Államok jelenleg társelnöke az EBESZ Minszk-csoport, amelynek célja a hegyi-karabahi konfliktus megoldása. Az örmények lakta Hegyi-Karabah régió Azerbajdzsán területén fekszik, és a konfliktus oka, hogy mindkét állam igényt tart a területre.

 

Változások Kazahsztánban

Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök egy amerikai óriásvállalatok által rendezett befektetési fórumon vett részt a múlt héten. Tokajev a fórumon az Egyesült Államok és Kazahsztán között fennálló stratégia partnerség mélyítését ígérte. A közép-ázsiai ország az orosz-ukrán háború kitörése óta egyre jobban eltávolodik hagyományos szövetségesétől, Oroszországtól: Asztana elítélte a Kreml Ukrajna elleni támadását, előrehozott választásokat és politikai reformokat hirdetett, valamint nyitott mind Kína, mind az Egyesült Államok irányába.

 

Szűkül az orosz MIR fizetési rendszer mozgástere

A nyugati szankciókkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva Oroszország több korábbi szövetségese, köztük Kazahsztán, Üzbegisztán és Vietnam is felfüggesztette az Oroszorsz Föderáció központi bankja által működtetett MIR fizetési rendszert alkalmazó bankkártyák kiállítását, és elfogadását. Múlt hétfőn két török bank is megtette ugyanezt az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztetésére. Miután az orosz pénzintézetek nagy részét lekapcsolták a SWIFT fizetési rendszerről, Moszkvának nagy szüksége van arra, hogy a szankciókat valamilyen módon meg tudja kerülni. A MIR éppen ezen problémák orvosolására szolgálna, ugyanakkor egyre kevesebb állam fogadja el az ilyen rendszerben kiállított bankkártyákat.


Tovább zuhan a török líra

A török líra múlt hét csütörtökön ismét történelmi mélypontot ért el, amikor is értéke 0,05 dollárra zuhant azt követően, hogy a török jegybank bejelentette, hogy 12 százalékra csökkenti az irányadó kamatlábat. Az elmúlt években a török valuta dollárhoz viszonyított értéke fokozatosan csökkent a nemzetközi piacokon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon