ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 07. 26.

 



Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

Gázbehoztal Európába

Mario Draghi volt olasz miniszterelnök múlt hétfőn Algériába látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson Olaszország energiaellátásának növeléséről. Az észak-afrikai ország Róma egyik legfontosabb fosszilis tüzelőanyag beszállítójaként július elején 4 milliárd köbméter gázt ajánlott fel Olaszországnak. Eközben Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke is külföldre látogatott: Azerbajdzsánnal tárgyalt az Európába irányuló energiaexportról. Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök július 15-én közölte, hogy Azerbajdzsán és az EU július 18-án egy energiaexport növeléséről szóló szándéknyilatkozatot ír alá.

Orosz valutaéhség

A Reuters értesülései szerint Moszkva arra kéri az indiai vásárlóit, hogy az amerikai dollárra való rászorultság csökkentése érdekében Egyesült Arab Emirátusok pénznemében, a dirhamban fizessenek az olajért. Legalább két indiai finomító már eleget tett az orosz kérésnek.

Orosz diplomácia

Teheráni látogatása során Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök megállapodott a nemzeti valuták kereskedelmi elszámolásokban való használatának kiterjesztésében és a nagyobb közös projektek végrehajtásának felgyorsításában. Utóbbi megvalósítása érdekében a Gazprom és a National Iranian Oil Co. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az iráni gázmezők fejlesztéséről.

Törökország és Szíria
Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait az észak-szíriai Eufrátesz folyótól keletre fekvő területekről, és szűntesse be az ottani kurd csoportok támogatását. Ankara bejelentette, hogy új katonai hadművelet indítására készül Szíria északi részén, ami az önálló Kurdisztán létrejöttét gátolja.

Ukrán gabona

Törökország bejelentette, hogy múlt pénteken aláírták azt az Oroszországgal közös megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabonaexport áthaladását a Fekete-tengeren. Fontos Hangsúlyozandó, hogy egy nappal az ünnepélyes aláírást követően orosz rakéták csapódtak be Odessza kereskedelmi kikötőjébe. Egyelőre nem lehet tudni azt, hogy Kijev a támadás következtében eláll-e az egyezménytől vagy sem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon