ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 07. 20.


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo 

Heti összefoglaló


A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

Leállt az Északi Áramlat

Oroszország ideiglenesen leállította az Északi Áramlat 1-es gázvezetéket, mivel karbantartásokat szükséges végezni rajta. Moszkva korábban már jelentősen csökkentette a szállított gáz mennyiségét, állításuk szerint azért, mert a vezeték egyik javítás céljából Kanadába küldött turbinája nem érkezett vissza hozzájuk. Az említett turbinát Kanada – heves ukrán tiltakozások közepette – visszaszállította Németországba.

Török diplomácia

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Erdogan török elnök egy telefonos beszélgetés során egyeztettek az országaik közötti kapcsolatok normalizálásának lehetőségeiről, mondván, hogy ez hozzájárulna a regionális békéhez és stabilitáshoz. Erdogan Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt az ukrajnai gabonaexport folyosó létrehozásáról és egy közelgő találkozóról.

Megindulhat az ukrán gabona?

Oroszország, Ukrajna és Törökország katonai delegációja, valamint az ENSZ képviselői múlt hét szerdán találkoznak Isztambulban, hogy megvitassák az ukrán gabonaexport visszaállítását a tengeren. Hulusi Akar török védelmi miniszter elmondta, hogy a felek megállapodtak: Isztambulban központot hoznak létre az áruszállítás megkönnyítése érdekében. Hozzátette, hogy a három ország képviselői a héten újabb találkozót terveznek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának jelentése szerint a világ búzakészlete 267,5 millió tonna lesz az év végén, ami 2016-17 óta a legalacsonyabb szint lenne.

Összeomlófélben az olasz kormány

Az olaszországi kormánykoalíció egyik kulcspártja, az Öt Csillag Mozgalom tartózkodott a csütörtöki bizalmi szavazáson. Mario Draghi olasz miniszterelnök egész héten tárgyalt a párttal, hogy megpróbálja megmenteni a koalíciót, de kudarcot a jelek szerint kudarcot vallott. Draghi a tárgyalások sikertelenségére hivatkozva benyújtotta lemondását, melyet azonban az államfő nem fogadott el. A kormány most egy esetleges összeomlással néz szembe, ami Olaszországot előrehozott választásokra kényszerítheti idén ősszel.

Azeri gáz Európának?

Az Európai Unió közel áll a gázimport-szerződés aláírásához Azerbajdzsánnal. Az EU a megállapodás értelmében 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt fog leszállítani a kaukázusi ország. Ezzel kapcsolatban Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök csütörtökön találkozott az EU dél-kaukázusi különleges képviselőjével.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon