ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 07. 12.

 



Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Németország Kereskedelmi deficitben

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint Németországban májusban közel 1 milliárd eurós kereskedelmi deficitet regisztráltak, amire 1991 óta nem volt példa. Az ország exportja 125,8 milliárd eurót tett ki a hónapban, az import 126,7 milliárd euró volt. A Statisztikai Hivatal megjegyezte, hogy az ukrajnai háború negatívan hatott a német gazdaságra.

 

Leálló kazah olajszállítás

Egy orosz bíróság olajszennyezésre hivatkozva elrendelte a Kazahsztánból a Fekete-tengerbe olajat szállító Kaszpi-tengeri Konzorcium 30 napos felfüggesztését. A kazah olajexport több mint kétharmada a vezetéken keresztül folyik Európa felé. A bíróság döntése két nappal a kazah miniszterelnök és az Európai Tanács elnökének telefonbeszélgetését követően született, mely során a kazah vezető Oroszországtól elhatárolódva azt mondta, hogy országa mediátorként szolgálhat kelet és nyugat között. Kazahsztán államfője szerint országának alternatív útvonalakat szükséges feltérképeznie az olaj Európába történő eljuttatásához.

 

Lemondott Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök lemondott a Konzervatív Párt vezetéséről, miután a brit vezetőt érintő botrányok sorozatát követően több prominens politikus távozott a kormányból. Johnson a miniszterelnöki székét az új vezető megválasztásáig tartja meg, melynek módjáról valószínűleg már a héten dönt a brit kormány.

 

Izraeli diplomácia
Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benny Gantz izraeli védelmi miniszter Ciszjordániában találkozott azért, hogy megvitassák a két országrész biztonságának koordinációját Joe Biden látogatása előtt. Izrael szerint a találkozó „pozitív légkörben” zajlott.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon