ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 06. 28.

 


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Kalinyingrád blokád alatt

Litvánia az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően megtiltotta az EU által szankcionált áruk szárazföldi szállítását az oroszországi kalinyingrádi exklávéba. A nem szankcionált árúcikkek, valamint a tengeri úton történő áruforgalom továbbra is zavartalan. Putyin elnök sajtótitkára szerint a blokádra tett kísérlet kemény ellenintézkedéseket válthat ki a Kreml részéről.

 

Új importszabályok az Egyesült Államokban

Múlt kedden életbe léptek az új amerikai korlátozások a kínai Hszincsiang régióból származó áruimportra vonatkozóan. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy emberi jogokat sért a régióban élő ujgur lakossággal szemben tanúsított bánásmódja. Az új amerikai törvény értelmében a cégeknek hitelt érdemlően bizonyítaniuk kell, hogy a Hszincsiangból származó termékeket nem kényszermunkával állították elő.

 

Török-szaúdi közeledés

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a két állam bilaterális kapcsolatainak új korszakát jelentette be. Az elmúlt négy évben a Közel-Kelet két regionális hatalma között négy feszült volt a viszony. Ennek az az oka, hogy a koronahercegség isztambuli konzulátusán meggyilkolták Dzsamál Khasogdzsi szaúdi újságírót, aki hazája sajtószabadságot érintő korlátozásai elől menekült Törökországba. A feltételezések szerint a gyilkosságot a koronaherceg emberei követték el.

 

G7 találkozó

Az Egyesült Államok meghívta Dél-Afrika, Argentína, Szenegál, India és Indonézia pénzügyminisztereit a hétvégi G7-csúcstalálkozóra. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora szerint az említett államok azért kaptak meghívást, mert a világ hét legnagyobb gazdasági hatalma által tartott találkozón előkerülő témák egy része őket is érinti. Hangsúlyozta, hogy a meghívásnak nem volt célja a meghívottak eltérítése attól, hogy más gazdasági szövetségnek is tagjai legyenek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon