ZOOM - Heti összefoglaló - 2022. 06. 14.

 



Heti összefoglaló

Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

 

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Német haderőfejlesztés

A német szövetségi parlament jóváhagyta azt az alkotmánymódosítást, amely 100 milliárd euró katonai kiadást szabadít fel az ország számára. Körülbelül 41 milliárd euró jut a légierőhöz, 19 milliárd eurót a haditengerészet kap majd. A pénz egy része a csapatok személyes felszerelését is finanszírozza.

 

Bizalmi szavazás az Egyesült Királyságban

Boris Johnson brit miniszterelnök megtarthatja pozícióját a párt hétfői bizalmi szavazását követően. Johnsont az Alsóház 211 tory képviselője támogatta, 148-an pedig menesztésére szavaztak. A Konzervatív Párt eljárási szabályzata szerint legalább egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy újabb bizalmi szavazást indíthassanak Johnson ellen.

 

Akadozó gabonaszállítmányok

Áttörés nélkül zárultak az ukrán gabonaexport felszabadításáról szóló tárgyalások Oroszország és Törökország között. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint Kijev csak akkor kész újraindítani a mezőgazdasági áruk tengeri szállítását, ha a nyugati hatalmak fegyvereket biztosítanak az orosz tengeri fenyegetésekkel szemben és harmadik országok haditengerészetei kísérik a hajókat. Moszkva álláspontja, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók akadályozzák az orosz gabona nemzetközi piacra jutását. Érdekesség, hogy az orosz élelmiszerekkel szemben nincsenek ilyen szankciók érvényben.

 

Növekvő feszültség Szíriában

A Syrian Observatory for Human Rights szerint Oroszország személyszállítókat, páncélozott járműveket, közepes és nehézfegyvereket, valamint légvédelmi rakétákat küldött al-Mabakir bázisára, Szíria északkeleti részébe. A szíriai kormány szintén fokozta a térségben saját katonai jelenlétét, reagálva a térségben tervezett török katonai műveletekre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon