ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.05.11.


 Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo


Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Modi Európában

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn három napos európai körútra indult azért, hogy az országa és Németország, Franciaország és Dánia között fennálló kereskedelmi és energetikai együttműködést elmélyítse. A tárgyalások során ugyanakkor nagyobb hangsúly helyeződött az ukrajnai konfliktusra, Modi ugyanis az Oroszországgal ápolt jó kapcsolatok miatt vonakodik csatlakozni az európai szankciókhoz.

 

Németek a Balkánon

Olaf Scholz német kancellár külön-külön találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Albin Kurti koszovói kormányfővel. A két ország között az elmúlt hónapokban ismét elmérgesedett az egyébként sem barátinak mondható viszony, az ukrajnai események hatására pedig félő, hogy az Oroszország által támogatott koszovói szerbek fegyverrel próbálják kivívni függetlenségüket.

 

Védelmi egyezmény Délkelet-Ázsiában

A térségben egyre aktívabb Kína ellensúlyozása érdekében a japán és a thaiföldi miniszterelnök megegyezett arról, hogy a két állam között szabadon áramolhatnak a védelmi eszközök és technológiák, például a légvédelmi rakéták. A tárgyalás során megállapodás született arról is, hogy közösen fognak humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának.

 

Moldova a reflektorfényben

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök szerdán Bukarestbe látogatott . A megbeszélések középpontjában a Moldovában kialakult helyzet, valamint az ország uniós csatlakozása állt. Az uniós tagállamok érezhetően egyre jobban aggódnak az ukrajnai háború Moldovára gyakorolt következményei miatt.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon