ZOOM - Heti összefoglaló - 2022.04.27.


 Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Mivel az ukrajnai háború eseményeivel a Bréking podcastben foglalkozunk, így rendhagyó módon összefoglalóink nem, vagy csak közvetve érintik a válságot.

 

Óvatos nyitás Sanghajban

A kínai hatóságok enyhítenek a járványügyi korlátozásokon Sanghaj azon kerületeiben, amelyekben nem került karanténzóna kialakításra. Ezzel egy időben tömeges tesztelésnek vetik alá a város lakosságát, a fertőzötteket a már kialakított karanténzónákba szállítják.

 

Légicsapások Gázában

Hétfő este az izraeli légierő több célpont ellen is támadást intézett a Gázai övezetben, miután a Hámász az övezet mellett fekvő lakott területekre indított ballisztikus rakétákat. Az izraeli légicsapásokra válaszul kedden ismét rakéták indultak Izrael felé, azonban a légvédelem az érkező rakétákat sikeresen megsemmisítette.

 

Európa keleti határain

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán három napos körútra indult a balti államokba, mivel Berlin kész nagyobb védelmi szerepet vállalni a térségben. Baerbockkal egy időben Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter is külföldre indult: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel egyeztetnek Washingtonban a NATO keleti határán kialakult helyzetről és a két állam kétoldalú kapcsolatairól.

 

Afrikai energiahordozók

Április 21-én olasz küldöttség érkezett a Kongói Köztársaságba és Angolába. A felek megegyeztek arról, hogy a két afrikai állam megemeli az Európába érkező földgáz mennyiségét. A Financial Times egy nappal a látogatás előtt megjelent cikke szerint Algéria – Európa harmadik legnagyobb földgázbeszállítója – már nem képes eleget tenni az energiahordozó iránti európai keresletnek, így az európai államok számára szükségessé válik más beszállítóktól megvásárolni azt.

 

Dráguló orosz búza

Moszkva április 27-ével ismét emeli a belföldön előállított búza kiviteli vámját: egy tonna búzáért szerdáig 110.70 dollárért kértek, azt követően pedig 119.20 dollárba fog kerülni.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon