Árkot nem lehet betemetni, de hidat lehet rá húzni - A Pi Blog Ars Poeticája

Intézetünk 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy a romló közéleti viták és társadalmi közbeszéd helyzetén javítsunk. Úgy gondoljuk, hogy az egyik legfontosabb feladtunk, hogy a magyar társadalomban jelenlévő törésvonalakat meghaladva olyan témákat dolgozzunk fel és ajánljunk rájuk megoldásokat, amelyek több éve, évtizede vagy akár évszázada a magyar közéletben velünk élnek. Ennek legújabb állomása a most induló blogunk a Pi.

Természetesen nem hisszük, hogy nálunk van a bölcsek köve, hisz gyakran még Intézeten belül sem értünk egyet egymással egy-egy kérdés kapcsán, azonban hiszünk abban, hogy ezek a viták olyan folyamatokat indíthatnak el, amelynek a végén lehet nem is mindig lesz konszenzus de azzal, hogy meghallgatjuk egymást és megismerjük az eltérő álláspontokat, már sokat segíthetünk a magyar közéleti vitakultúrának a fejlesztésében.

Az elmúlt két év során fesztiválokon adtunk elő, workshopokat szerveztünk, filmes és podcastes projektekbe kezdtünk, amelyekkel a vitakultúrát szerettük volna fejleszteni és olyan gondolatokat átadni, amelyek szerintünk elengedhetetlen a XXI. században ahhoz, hogy érdemi vitákat folytathassunk egymással. A forma mindig változik és alakul, de a mondanivaló állandó.

A mostani blogunk indulásakor is hasonló célok lebegnek szemeink előtt. Különböző írásainkkal szeretnénk bemutatni álláspontunkat egy-egy kérdés kapcsán, kifejteni, hogy milyen tudományosan alátámasztható vagy pusztán véleményünkön alapuló olvasata lehet a mai magyar valóságban tapasztalható eseményeknek, közéleti újdonságoknak. Nem célunk árkokat temetni a politikai táborok között, de hidat, ezáltal párbeszédet szeretnénk létrehozni.

Amint kínálunk és vállalunk a blog követői felé:

- Önazonosság: minden cikkünk minden mondatát fel fogjunk vállalni, mint legitim véleményt. A kritikát elfogadjuk, a tárgyi tévedést elismerjük.

- Alaposság: olyan cikkeket olvashattok nálunk, amelyek a társadalomtudomány szabályait és elveit követve megfelelő alapossággal fogjuk előkészíteni és kidolgozni. Alapelvünk, hogy a minőség előrébbvaló a mennyiségnél, így napi bulváros cikkeket, vagy semmitmondó elemzéseket, nem fogtok nálunk találni.

- Belső pluralizmus: az Intézet felvállalja minden tagjának véleményét, de egymásét már nem kell. Éppen ezért fogtok találkozni olyan cikkekkel, amik reflektálnak, megcáfolják, esetleg nyíltan szembe mennek egy korábbi, más által írt cikknek Magyarországon sajnos ritka ez a fajta belső vitakultúra, de ezzel is csak azt szeretnénk megmutatni, hogy lehetne érdemi és értelmes vitát folyatni anélkül, hogy elfogadnánk a másik véleményét

- Nem csak "politikai hardcore-nak": a gondolkodásmódok közelítésén kívül az is célunk, hogy olyanoknak is kedvet adjunk a politikához és közélethez, akik eddig nem érdeklődtek a téma iránt. Szeretnénk bemutatni, hogy a "POLITIKA" nem csak öltönyös emberek összeesküvése az emberek ellen, hanem egy izgalmas, szerteágazó világ, amelyet érdemes figyelemmel kísérni és amellyel érdemes foglalkozni.

Ezért szeretnénk bátorítani mindenkit, hogy solvassatok minket, kövessetek Facebookon és Instagramon, támogassatok minket Patreonon és osszátok meg velünk véleményeteket.

2021 előre láthatóan izgalmas lesz, tartsatok velünk!

Polémia Intézet


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon