ZOOM - Heti összefoglaló - 2021.12.06.


Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a világ legfontosabb politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Lássuk hát, mi is történt az elmúlt héten.

Kínai terjeszkedés Afganisztánban

A Financial Times értesülései szerint több bányászattal foglalkozó kínai cég is tárgyalásokat folytat az Afganisztánban idén hatalomra jutó tálib vezetőkkel. A kínai cégek külön érdeklődést mutatnak az afgán fővárostól délkeletre található Mes Ajnak iránt, mely a világ egyik legnagyobb rézlelőhelye.

Orosz-Amerikai tárgyalások, Uniós szankciók

Joe Biden amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnökök kedden tárgyalásokat folytattak az orosz fél ukrán határ melletti csapatfelhalmozásairól. Az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió komoly gazdasági szankciókat helyezett kilátásba abban az esetben, ha Moszkva nem vonja vissza haderejét az ukrán határ közeléből.

Iráni együttműködés

Teherán jelezte azon igényét, mely szerint a szárazsággal sújtott ország szélesíteni kívánja vízügyi és energetikai együttműködését Azerbajdzsánnal, valamint kereskedelmi útvonalat kíván kiépíteni a Perzsa-öböl és a Fekete-tenger között, azeri, valamint grúz segítséggel.

Szaúdi békejobb

Szaúd-Arábia koronahercege Katarban folytatott tárgyalásokat. A 2017-es (és idén januárban feloldott) szaúdi blokád óta ez az első alkalom, hogy a két állam vezetői személyes megbeszélésen vettek részt. A koronaherceg jelenleg a Perzsa-öböl mentén tart diplomáciai körutat, Doha után Ománt, az Egyesült Arab Emírségeket, Bahreint, és Kuvaitot is meg fogja látogatni.

Szakítás Tajvannal

A nicaraguai államvezetés pénteken megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a szigetországgal. A közép-amerikai állam azon kevesek közé tartozott, akik korábban egyértelműen elismerték Tajvant, mint önálló államot. A bejelentés egy napon érkezett az Egyesült Államok által Managuára kiszabott szankciókkal.

Ács Bence

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon