ZOOM - Heti összefoglaló - 2021.11.29.

Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Heti összefoglaló

A Polémia Intézet minden hétvégén elhozza nektek a külvilág legfontosabb politikai, gazdasági és közéleti eseményeit. Lássuk hát, miről maradhattatok le a héten.

Tárgyalások Szocsiban

Sikeresen lezajlottak az Azerbajdzsán és Örményország között Oroszország által rendezett tárgyalások, melyek célja a Baku és Jereván közötti, Hegyi-Karabah régiót érintő konfliktus rendezése volt. A három állam által kiadott közös nyilatkozat értelmében a 2021-es év végéig véglegesíteni kívánják az Azerbajdzsán területén elhelyezkedő, de döntően Örmények lakta régió határvonalait.

NATO csúcs Rigában

A lett fővárosban rendezett találkozón az NATO tagállamok külügyminiszterei az Ukrán határ közelében észlelt orosz csapatmozgásokról, valamint a lehetséges válaszlépésekről tárgyaltak.  Lettország védelmi minisztere egy hétfői nyilatkozatában már jelezte, országa szükségét érzi annak, hogy az Egyesült Államok állandó katonai jelenléttel biztosítsa a balti államok függetlenségét.

Japán fegyverkezik

A szigetország első sorban cirkálórakéta állományát kívánja fejleszteni: a jelenleg Tokió rendelkezésére álló fegyverek hatótávolsága mindössze 100-200 km, a  tervek szerint 2025-től rendszerbe helyezendő új rakétákkal ezzel szemben akár 1000 km-es távolságban található célpontokat is hatékonyan lehet támadni.

Menesztett török miniszter

Erdogan elnök leváltotta Lütfi Elvan pénzügyminisztert (aki mindössze egy éve töltötte be ezt a tisztséget). Elvan korábban bírálta a kormány kamatlábak csökkentésére irányuló lépését, valószínűleg ezen álláspontja miatt kellett távoznia. Utódja a korábbi miniszterhelyettes, Nureddin Nebati lett. 

Ács Bence

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon