ZOOM - Beharangozó


 Kép forrása: Unsplash.com, Elena Mozhvilo

Elindul a Zoom rovatunk!

Érdekelnek a világ eseményei? Szeretnél elmélyedni a nagyhatalmak közötti bonyolult, de izgalmas kapcsolatrendszerekben? Közel állnak hozzád a fegyveres konfliktusok, a földrajz, vagy a világkereskedelem? Jó hírünk van számodra: 2021 novemberével elindítjuk Zoom rovatunkat, melyben kül- geo- és biztonságpolitikai kérdésekkel, illetve a nemzetközi kapcsolatok világával fogunk foglalkozni, szigorúan Európán kívül.

De miről is lesz pontosan szó?

Rovatunk alapvetően három „építőelemből” épül majd fel, melyek reményeink szerint segíteni fognak abban, hogy képbe kerülhess a világ eseményeivel kapcsolatban.

Mi-micsoda

A mi-micsoda cikkek lényege egyszerű: közérthetően fogunk elmagyarázni olyan elméleteket, alapfogalmakat, amelyek hasznosak lehetnek a külpolitika iránt érdeklődő olvasók számára, illetve gyakran előkerülhetnek a rovat egyéb cikkeiben. Mit is jelent a heartland elmélet? Mik azok a Regionális Biztonsági Komplexumok? Lehet-e definiálni a terrorizmust? Mi a földrajz szerepe a komplex geo- és biztonságpolitikai rendszerek kialakulásában? A mi-micsoda cikkek két hetente fognak megjelenni, a hét második felében.

Elemzések

Elemzéseinkben aktuális, nagy horderejű világpolitikai eseményeknek igyekszünk utána járni, feltárni az adott eseményt kiváltó okokat, konklúziókat levonni, illetve – amennyiben lehetséges – bemutatni a valószínűsíthető végkifejleteket. Elemzéseink megjelenése kevésbé lesz rendezett: ha történik valami izgalmas a világban, mi beszámolunk róla.

Heti összefoglalók

A Zoom rovat leggyakrabban megjelenő cikkei a hétvégente feltöltésre kerülő összefoglalók lesznek, melyekben az adott hét 4-5, általunk legfontosabbnak talált eseményét foglaljuk össze, és magyarázzuk el néhány mondatban.

Ács Bence

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon