Kultúrkedd - Dallas Buyers Club


Elindult a #KULTÚRKEDD a Polémia Intézet új rovata!

Célunk rávilágítani a politika és a kultúra kapcsolatára, miközben tartalmas szórakozást is ajánlunk. Minden kedden készülünk egy rövid összefoglalóval valamilyen mű kapcsán, így találkozhattok könyvekkel, filmekkel, zenékkel, sorozatokkal és egyéb más kultúrcikkek.

Ezen a héten Lovász Dorottya tollából olvashattok egy kedvcsinálót a Dallas Buyers Clubról

1980-ban járunk, Dallas-ban. Ron Woodroof-ot a rodeocowboyt AIDS-el diagnosztizálják. Ebben az időben kezdi felütni fejét a vírus és az emberek nem sokat tudnak róla, csakhogy „a melegek a fő érintettek”. A gyógyszerkísérletek még javában folynak, egyelőre sikertelenül. Miután az éppen tesztelés alatt álló új gyógyszertől állapota rosszabbodik, Ron úgy dönt, saját megoldást keres a problémára. Mikor rájön, hogy Mexikóból hogyan tud hatásosabb gyógyszereket becsempészni, felmerül, hogy pénzt is csinálhatna belőle. Barátjával Rayonnal klubbot alapítanak, hogy az AIDS kutatásban preferált veszélyes gyógyszereket kikerülve juttassák a fertőzötteket megfelelő gyógyszerekhez. Ron, akinek kezdetben harminc napot jósoltak, végül évekig él még.

Amerikában a betegségekkel egybefüggő stigmatizálás legfőként az AIDS betegeket érinti. Korábban az AIDS-et rendszerint az amerikai lakosság kizárólag melegeket érintő problémaként azonosította. A szexuális forradalom, meleg mozgalmak, a társadalom nyitottabbá válása, a kapitalizmus (érdemesebb a fiatalabb személyek szexuális orientációját támogatni, mint a konzervatívabb, idősebb emberekét, hiszen az előbbi csoport tovább marad fogyasztó, lásd pld. Levi’s stratégia) és a tudomány azonban ma már árnyalja a képet a történetről. Amerikában számos államban engedélyezett az azonos neműek házassága és van, ahol örökbefogadás is engedélyezett. Az AIDS kutatás pedig már ott tart, hogy az antiretrovirális gyógyszerekkel kezelt fertőzötteknél nullára csökkent a további fertőzés esélye. 

Kép forrása: https://www.5percangol.hu/2014-marciusi-szamhoz-tartozo-videok/dallas-buyers-club/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tisztul a kép. Mi a helyzet fél évvel a 2024-es választások előtt?

Tényleg 13%-on áll Magyar Péter?

A megújuló energiaforrások potenciálja Magyarországon